A 17

09.02.22

Creative concepts: online workshop over conceptualiseren in de academische wereld en de kunsten

Concepten zijn theoretische hulpmiddelen. Ze geven vorm aan fenomenen of objecten en bieden daarmee een perspectief op het fenomeen of object. Als zodanig zijn concepten inherent creatief en potentieel kritisch: ze geven betekenis, leggen verbanden en genereren reflectie en misschien debat. In deze workshop worden alle deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan een collectieve conceptvormingsoefening volgens een vooraf vastgesteld script.

Creative Concepts wordt georganiseerd ter gelegenheid van de publicatie van Critical Concepts for the Creative Humanities door Iris van der Tuin en Nanna Verhoeff. De workshop wordt aangeboden door NWO en vindt plaats op 17 februari 2022 van 14.00 tot 17.15 uur.

Een groeiend aantal publicaties en projecten in de academische wereld en de kunsten gaat vergezeld van woordenlijsten, woordenboeken of lexicons. Wat maakt de ontwikkeling van nieuwe of gemoderniseerde vocabulaires in de hedendaagse wetenschappelijke of artistieke context noodzakelijk? Wat kan worden gedaan met de concepten en wat zijn de grenzen van conceptualisering? De wereld van vandaag nodigt ons uit om stil te staan ​​bij de rol en het gebruik van concepten terwijl we proberen de verschijnselen te begrijpen waar we ook deel van uitmaken.

Bovenstaande observaties en vragen vormen het uitgangspunt voor de workshop Creative Concepts. Na de oefening zullen Kitty Zijlmans
Lonnie van Brummelen en Femke Herregraven als discussianten reflecties geven over concepten in de academische wereld en de kunsten:

Na de reflecties worden deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuwe ronde van de collectieve concept-building oefening, nu geïnspireerd door de reflecties over conceptualisering.

Voor wie?
Deze workshop is vooral bedoeld voor academici, postdocs en PhD/MA-studenten, artistieke onderzoekers en kunstenaars die geïnteresseerd zijn in concepten en concepting.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar creativeconcepts@nwo.nl.

Creative Concepts is een spin-off van de succesvolle conferentie The Postresearch Condition (EARN/NWO Smart Culture) (januari 2021; georganiseerd door Henk Slager met Odile Heynders, Janneke van Kersen, Iris van der Tuin en Kitty Zijlmans).